dimecres, 11 de maig del 2011

Antònia Font - Lamparetes (2011)



Qui dubta avui en dia d’en Joan Miquel Oliver? Segurament ningú, ja no té res a demostrar. Va marcar el camí fent pop en català de qualitat amb els tres primers discs, tot i que en aquell temps era anar contra marea. Va aconseguir fer el disc que sempre havia somiat amb Taxi, combinant psicodèlia i astronautes, i que li sortís un disc rodó. Seguidament va fer un disc d’autèntics singles amb Batsikafo, un dels quals, Wa Yeah!, se li en va anar de ses mans fins a posar-los al capdamunt de l’escena en català. I per rematar, un grans èxits amb orquestra simfònica arribant fins al Liceu! Inimaginable per un grup que feia 10 anys que havia començat. Que fer desprès de tot això? Bon dilema... segurament no ho sabia ni hi ell tot i que li sobrin les paraules.

Per sort va aparèixer en escena el gran Clint Eastwood i amb ell s’inicià la gènesi del disc, un disc sobre el progrés, un progrés que ha duit a la humanitat un benestar inimaginable, un progrés que és la nostra gran virtut, però alhora el nostre punt feble fins al punt que ens pot causar la nostra pròpia destrucció. Un progrés que el debem en gran part a aquets inventors i pioners que han creat totes aquestes coses modernes que han esperat molt.

Ara que està clar que això és un disc totalment conceptual, un treball que a la primera escolta et deixa de lo més fred, podeu deixar de cercar singles, no en trobareu. Cap cançó s’entén defora del conjunt del disc, però dins el treball totes s’encadenen a la perfecció deixant com a resultat un disc rodó. Segueix la minimilització del seu so que, coincidència o no, els emparenta amb l’escena pop en català.

Es difícil quedar-se amb alguna cançó quan l’important és el conjunt, però destacaria Islas Baleares, el progrés vist amb òptica balear, amb la figura del turisme i de l’edifici de GESA, paradoxa d’un progrés que fa que un edifici modern ja es consideri antic i es vulgui esbucar. Una cançó amb molta ironia: des de els ritmes tropicals fins a la tornada en castellà amb accent anglès. També destaca Clint Eastwood, que després de la sorpresa inicial ha acabant entrant d’allò més bé. Icebergs i Guèisers és per servidor lo millor del lot, una bellíssima cançó amb un home a les portes de l’infern per amor. Calgary és la que més té fusta de single, on veim aquest nou Joan Miquel Oliver amb cançons més fàcils d’entendre. Molt grans són també Es Canons de Navarone i la bella història de l’antic farer de Ses Salines.

No només mos han sorprès totalment, si no que ho han fet amb un disc que a cada escolta guanya fins que acaba essent un disc rodó i que confirma Antònia Font com un grup innovador i de lo més interessant de l’actualitat. Tot i que pel meu gust, Lamparetes està un escaló per davall de Taxi, autèntica obra mestra d’Antònia Font fins que no es demostri lo contrari.


6 comentaris:

  1. Esto es un grupazo, y no los coñazo de Manel que nos lo quieren vender con calzador y me aburren hasta la saciedad. A seguir con tu interesante blog amigo djxecs

    ResponElimina
  2. Estic amb el Carlos, els Manel dintre d'uns anys és veurà lo pesats que són. He escoltat el Lamparetes i sonen en la línea del Batiscafo Katiuskas, una mica més previsibles i sense un single com el "Wa Yeah". El Taxi sens dubte ha sigut el cim dels Font, però el seu nou álbum ben bé es mereix anar-lo degustant com un licor que t'agrada tornar asaborir...

    ResponElimina
  3. Molt bon anàlisis djxecs ... no sóc tan fan fatal dels Antònia Font (inevitablement) com tu, però estic d'acord en força de les coses que dius ... per a mi, la preferida que escoltaria milers i milers de cops és es far de ses salines ... genials!
    (i no sigueu tan destroyers amb els pobres Manel que també els ha sortit un disc força rodó...ells, són, senzillament, un altre estil :P )

    ResponElimina
  4. Amb aquest blog estàs fent una bona recopilació de la nostra música, de part d'esreboster gràcies per tenir-nos presents.

    Aprofit per avisar-te que ja pots veure el tercer, i darrer, capítol del nostre particular documental dels 10 anys. Sabem que les primeres entregues, et van agradar:
    http://wowesreboster.blogspot.com/

    Aferrades rebosteres.

    ResponElimina
  5. Carlos: un grupazo que ademas innova y siempre sorprende. Y Manel, nose, es otra cosa...

    Nahim: Efectivament Taxi és molt gran, però Lamparetes a cada escolta sona millor. Unes quantes més escoltes i superarà Taxi? Ja ho veurem...

    Ciutadà K: Molt garrida la de es far de ses salines. I de Manel, trob que el segon disc es més fluix que el primer... però és un altre estil.

    Joana: Feim lo que podem en aquest bloc! hehe Però si un mallorquí no xerra des grups de s'illa, qui ho farà? A veure que tal es final des documetal!

    Salutacions a tots i gràcis pels comentaris!

    ResponElimina
  6. M'agraden molt les imatges glaçades per mostrar enyorança i soledat. Enyorar com "segles de glaceres que davallen mil·límetres cap ets oceans" o sentir-se sol "dins aquest iglú tan descongelat, tant ple de finals, tant privat de tu", son dues imatges dels Antònia Font que trobo molt inspirades.

    JBB.

    ResponElimina