dissabte, 23 d’octubre del 2010

Això es diu l'Empordà...

Parlem clar, tots tenim un grup que està per damunt dels altres. Normalment és aquell grup que va marcar la teva adolescència, el mateix que et va iniciar en el món del rock, possiblement el dels teus primers concerts, primeres emocions i tantes altres coses... Idò bé, en el meu cas aquest grup va ser Sopa de Cabra. Per aquest motiu vaig disfrutar i molt amb el nou programa de TV3 No me la puc treure del cap, que va ser tot un exercici de nostàlgia i que mos va transportar fins a 20 anys enrere.

Varem poder conèixer alguns detalls de com es va fabricar aquest himne: com en Thió es va inspirar en Going Down de Bruce Springsteen per a fer el riff, com el lletrista Jaume Rufí volgué retre homenatge a les terres de l’Empordà, com en Siset és el mateix que el de l’Estaca, però que una vegada passada la transició, es tira a la beguda amb tendències suïcides... També va ser impactant tornar a veure els meus antics herois, als quals l’edat no perdona i no s’escapen de les canes, sobretot en Gerard Quintana.

Una cançó versionada mil i una vegades que difícilment trobareu algú que no se la sapi. Un himne. O com diu en Gerard: una cançó petita, que la gent l'ha fet gran. Tot i que el programa no deixava de ser per tots el publics, i el presentador era un poc paiaso, se visqueren moments màgics com veure l’Empordà tocada per en Thió i cantada per en Rufí, com en els vells temps de Copacabana. Així és la cançó insígnia de Sopa de Cabra, un dels grans grup de rock, sense etiquetes.

“Nascut entre Blanes, i Cadaqués...”

7 comentaris:

  1. Com molt bé dius, un clàssic. Un gran clàssic.

    Salut!!

    ResponElimina
  2. Quans records em porta aquest tema. Aquell directe va marcar una època.
    M'esborrone.
    Salut

    ResponElimina
  3. Sopa De Cabra sempre ha segut el meu grup preferit del Rock català. Aquesta cançó és mítica. Algun dia tindré que dedicar-li una bona entrada a aquesta meravellosa banda.

    Salutacions!

    ResponElimina
  4. Clàssic, èpic, mític... s'acaben els adjectius per aquest tema. Jo també tenc ganes de dedicar-li un parell de posts a Sopa.

    Salut pels tres!

    ResponElimina
  5. Hola djxesc! Si em permets, discreparé un xic. La veritat és que la llista de cançons que han fet per fer el programa no pot ser més obvia i ja que també pago TV3, es podrien haver esmerçat una mica més en el llistat de cançons, es veu que no s'han matat massa a l'hora de triar. En el cas de Sopa de Cabra, no hagués estat millor fer un repàs amb profunditat i cercar una cançó que no fos la típica? I els Sopa en tenen a munts. Per exemple, "El Boig de la Ciutat" és una cançó que tots els que som gironins sabem una mica més del fons de la qüestió, o "Lletania", o "Mala Sang", o "Flors de Fum". Doncs no, a lo fàcil i destraler, no vaig veure el programa però m'ho imagino, tonteries per un tub, obvietats i tonteries vergonyants tenien d'abundar. Serà que no hi ha altres grups que també es podria treure molt de suc. Us imagineu un programa dels Kitsch parlant de "Presó Mental", els Sau de "No he nascut per ser militar", o els Umpa-pah parlant de "Bevent passat"?, aquí ho deixo. Per cert, fa temps vaig fer una pètita crònica de La Moguda Gironina, t'ho deixo si li vols fer-li una repassada:

    http://elprofetaestudiant.blogspot.com/search/label/La%20Moguda%20Gironina

    Salutacions!

    ResponElimina
  6. Tens molta rao Nahim, però s'ha de tenir en compte que es un programa per a tots els públics, sino no el farien a Tv3 en màxima audiencia. Com a molt el farien pel 33 a altes hores de la matinada jejee I per un repas amb profunditat sempre tenim l'imprescindible documental L'última cançó.


    Molt currat lo de la moguda gironina! Llegint el llibre de Si et quedes amb mi dels sopa vaig ambientar-me bastant amb el que es va viure al carrer dels torrats i a l'squat. Teniu molta varietat de grups per allà dalt!

    ResponElimina
  7. Ho, si be, parlant d'això he trobat un movie-maker de l'Empordà que esta força be, però lo curiós d'aixo es que l'han fet en un institut, espero que us agradi.
    http://www.youtube.com/watch?v=AZRKKb3pJUE

    ResponElimina