dimecres, 8 de juny del 2011

Sopa de Cabra - Al·lucinosi (1994)


Ara que s’acosta el retorn de Sopa de Cabra en els escenaris, és hora de començar a repassar la seva gran discografia. I començarem pel que, segurament, és el seu disc més desconegut: Al·lucinosi.

Si sovint se diu que els discs reflecteixen l’estat d’ànim dels artistes, aquest treball n’és un gran exemple. Un disc trist, gris i amarg fruit de l’experiència de l’anterior Mundo Infierno. El polèmic disc en castellà va ser rebutjat tant a Catalunya com a Espanya, el grup va rebre pals de per totes bandes, la multinacional que els havia fitxat els deixà de donar suport ràpidament, rebien pedrades als concerts... el grup havia tocat fons i per passar pàgina varen gravar aquest disc ràpidament.

El disc és gris des de la mateixa portada. I el títol intenta reflectir l’estat en que es torbava el grup. La veu d’en Gerard Quintana sona amarga, i el disc està ple de missatges clars com a No Esperis Més:

"Cada matí voldries plorar
Et venen ganes de marxar
Tot el que vols es tornar a començar
Tornar a volar, s'escriu volar!"

Quan intenten rockejar com els vells temps amb “La Cabra Boja” ja no troben la frescor dels temps de La Roda. I el fet que incloguessin una versió reagge de “I Shall Be Released” d’en Bob Dylan i una altra de “L’Home Estàtic” d’en Pau Riba, fa indicar que tampoc anaven molt sobrats d’inspiració. No és un disc precisament per aixecar l’ànim de qui l’escolti, però esteim xerrant de Sopa de Cabra, i tot i el que ja hem comentat, al disc podem trobar joies com “Mala Sang” o “Flors de fum”, on recorden la seva Girona de l’squat quan va sorgir el grup.

Era 1994, i en 6 anys havien publicat 6 discos, havent passat de la glòria a l’infern. Al·lucinosi va ser com una teràpia pel grup, la primera passa en el camí de retornar Sopa de Cabra al cim del rock.



3 comentaris:

  1. No tinc aquest disc ni l'he escoltat mai, però com tu dius, a pesar de tot segur que té bons moments. els Sopa són grans, i aquesta reunió és excitant. M'encantaria anar a veure'ls, però no podré.

    Salutacions company!

    ResponElimina
  2. Un disc només per fans! I com tu comentes, els grans grups, fins i tot en els moment baixos, creen grans temes.

    Una pena que no puguis veure la reunió! Ja te contaré que tal per aquí!

    Salut i rock n roll!

    ResponElimina
  3. Companys, què us semblaria aconseguir el recopilatori definitiu de Sopa de Cabra? Dissabte 3 i diumenge 4 de setembre, l'ARA us l'ofereix en exclusiva per només 8,95 euros. L'únic CD amb totes les cançons que sonaran als concerts de retorn del grup que us ha acompanyat durant 25 anys!

    L'equip del Diari ARA.

    ResponElimina